Home Emoties en gevoelens

Emoties en gevoelens

In onze cultuur hebben we sterk geleerd om onze emoties en gevoelens te onderdrukken. Het kind dat bang is voor een spin krijgt al snel de reactie dat een spin maar een klein diertje is waar je niet bang voor hoeft te zijn. Angst wordt hier verstandelijk beredeneerd.

Iemand die irritatie of boosheid toont wordt afgeschilderd als ‘vervelend’ of ‘ongemakkelijk’. Een kind dat boos is op zijn ouders zal al snel merken dat gehoorzaamheid voorop dient te gaan. Er wordt niet geleerd om hier goed mee om te gaan. Het wordt vrij snel de kop ingedrukt.

Afgunst is uit den boze en jaloezie is een niet ontvankelijk verklaard gevoel.

Verdriet moet ook vooral niet te lang duren. Tegen de jongen van 16 die de verkering uitkreeg wordt geroepen ‘geen hand vol maar een land vol’ en de ouders die hun kind verloren kregen als troost mee ‘het leven gaat verder en je hebt er nog twee’. Ook dat is een beredenering van emotie en gevoel.

Gevoelens en emoties als richtingaanwijzers

In meer of mindere mate hebben wij geleerd om onze emoties en gevoelens weg te poetsen. Maar gevoelens en emoties hebben een functie in ons bestaan. Gevoelens tonen, erkennen bij jezelf en bij anderen is de basis in je proces van autonomie. Emoties en gevoelens zijn richtingaanwijzers in je leven en brengen je bij je behoeften en drijfveren.

Wat gaan we doen?

In deze workshop over emoties en gevoelens onderzoek je op allerlei manieren jouw emoties en gevoelens, wat ze met jou doen en waar ze je toe uitnodigen. Je leert hoe je emoties zoals boosheid, verdriet en schaamte hulpmiddelen en richtingaanwijzers zijn. Je krijgt veel inzichten en direct toepasbare handvatten om de balans in jezelf te herstellen.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die zijn eigen emoties en gevoelens én de mensen om zich heen beter wil leren begrijpen. De workshop sluit aan op de training Stress-less en kan als aanvulling op en verdieping van de training worden gevolgd.
Deze workshop staat ook open voor mensen die soortgelijke trajecten hebben doorlopen.

Praktische informatie:

Datum: Donderdag 7 maart 2019
Locatie: Centrum Koningsteen in Kapelle op den Bos
Tijden: 10u30 tot 17u30
Kosten: € 175,=* inclusief alle koffie en thee en een warme maaltijd tussen de middag.
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.

*Voor bedrijven komt hier nog 21% BTW bij.

Klik hier om je aan te melden voor de workshop